Zaloguj się przez Facebooka! Zarejestruj się!

~saszownik





Piękne.


Dobre!




Ja tylko o tym, że Jack Daniel's to whiskey, nie burbon.


Wikipedia mówi:
Jack Daniel's - amerykańska whisky produkowana od 1866 roku. Filtrowana przez ponad 3-metrową warstwę klonowego węgla drzewnego. Ten proces trwa około 10 dni i nadaje jej charakterystyczny łagodny smak, który sprawia, że Jack Daniel's nie jest określany mianem burbonu, lecz Tennessee Whiskey.

Wynaleziona została przez Jaspera Newtona "Jacka" Daniela w destylarni w małej miejscowości Lynchburg w stanie Tennessee w USA. Firma zarejestrowana przez niego jest pierwszą i najstarszą oficjalnie zarejestrowaną destylarnią w Stanach Zjednoczonych.

W Polsce dostępne są trzy rodzaje tej whisky: Jack Daniel's Old No. 7, Gentleman Jack Daniel's, Jack Daniel's Single Barrel.

Whisky rozlewana jest w charakterystyczne kwadratowe butelki z czarną etykietką najczęściej o pojemności 0.5 l, 0.7 l lub 1 l (rzadziej spotykane są również 0.05 l, 0.75 l, 1.75 l i 3 l). Kształt butelki zbliżony do prostopadłościanu z szyjką.

Burbon – whiskey amerykańska produkowana z kukurydzy i innych zbóż (żyto, słodowany jęczmień). Zawartość kukurydzy wynosi od 51 do 79% (najczęściej ok. 70%). Burbon jest leżakowany w świeżych beczkach dębowych, co nadaje mu charakterystyczny smak. Produkowany jest od XVIII wieku.
Ustalony 4 maja 1964 roku przez Kongres Stanów Zjednoczonych standard, określa jakie warunki musi spełniać burbon.
Burbon musi być zrobiony z mieszanki zboża, składającej się w co najmniej 51% z kukurydzy zwyczajnej.
Burbon po destylacji musi zawierać co najwyżej 80% czystego alkoholu.
Burbon musi być wyprodukowany z użyciem jedynie w pełni naturalnych składników.
Burbon musi być leżakowany w nowych, opalonych beczkach dębowych.
Burbon nie może być wlewany do beczek, jeśli ma więcej niż 62,5% czystego alkoholu.
Trunek spełniający powyższe kryteria, który był leżakowany co najmniej dwa lata, może być nazwany Straight Bourbon.
Burbon leżakowany krócej niż cztery lata, musi posiadać informacje o okresie jego leżakowania.


:D


Dobre!


Kompozycja, światło, wiatr.


Podczas rui niektóre samice szaleją.


Przyjemne.
Trochę za dużo z lewej, a za mało z prawej. Reszta ok.


Dobre.


Dobre.
Bez podpisu, bardzo dobre.


Zajebiste maksymalnie!


Kadrowanie ok, niestety obróbka ni k czortu.


Trochę mało widoczne chmury, szkoda nie niema pilota do przełączania światła zastanego. Mimo to bardzo mnie się podoba.


Przy prawym dolnym rogu źdźbło delikatnie szpeci, a poza tym rewelka.


Kompozycja- bardzo+, ale skąd taka plamistość, kompresja?


za światło


Rybie oczy wymagają uwagi przy kadrowaniu i dają wiele frajdy przy tym.
Za tym, dobrych pomysłów i wytrwałości w realizacji życzę!


Z Grudziądza dokąd?


Za pozytyw!


!!!


No i się podoba



1 2 3 4 5 6 ... 12 Następna strona
© 2001-2017 Grupa Onet.pl SA - digart.pl v.6
RSS Wszelkie materiały i wypowiedzi zamieszczone w serwisie należą do ich autorów. Grupa Onet.pl S.A. i zespół digart.pl nie odpowiadają za ich treść.
strona główna | regulamin | zasady korzystania | faq | załoga | RSS | reklama | kontakt